Sreda, 10. Januar

Zakaj je potrebna zimska rez sadnega drevja?

V kolikor si želimo v novi vrtnarski sezoni imeti več pridelka, je pomembno, da se opravi zimska rez sadnega drevja. S tem se izognemo, da bi drevesa na vašem vrtu prerodila velik, čeprav nekakovosten pridelek.

Sadno drevje in grmičevje je potrebno obrezovati vsako leto. To je pomembno vrtnarsko opravilo, ki bi ga morali vestno opravljati vsi vrtnarji in sadjarji, čeprav se prepogosto dogaja, da preden opravimo rez drevja nastopi pomlad in cvetenje.

Kdaj se opravi zimska rez sadnega drevja?

Ko govorimo o obrezovanju dreves in grmovnic, je prav da se držimo splošnega pravila. Pečkarje (jablane, hruške, ...) praviloma obrezujemo v zimskem času. To pomeni, da je idealen čas za obrezovanje od novembra do aprila. Poleg tega se morate zavedati, da so mlada drevesa bolj ranljiva. Zato vam priporočamo, da mlada drevesa obrezujete šele v februarju ali marcu. Pri koščičastem drevju pa je drugače. Obrezujemo ga poleti. Veliko sadjarjev se poslužuje tudi hkratnega pobiranja plodov in poletnega obrezovanja koščičarjev. To velja predvsem za češnje.

Pozor! Pri izvajanju zimskega reza sadnega drevja moramo paziti, da temperature ne padejo pod –4 °C.

Zimska rez sadnega drevja in grmovnic in primerno orodje

Ko se lotite obrezovanja sadnega drevja in grmovnic, je pomembno, da imate primerno orodje. Ključnega pomena je ostro rezilo ročnih ali akumulatorskih vrtnih škarij. Tako boste namreč preprečili poškodbe sadnega drevja, kar bi v najslabšem primeru privedlo celo do odmrtja mlajših rastlin.

Poleg tega pa je ključnega pomena, da si s kakovostnimi vrtnimi pripomočki olajšate vaše delo. Neprimerno orodje lahko hitro privede do poškodb rok, nog ali hrbtenice.

Zato vam priporočamo uporabo kakovostnega vrtnega orodja blagovne znamke Ramda, še posebej pa bi pri tem izpostavili baterijske škarje Ramda, s katerimi si boste resnično olajšali to neizbežno vrtno opravilo.

Pomembno je tudi, da zaščitite vaše roke s kakovostnimi rokavicami, ob tem pa vam toplo priporočamo tudi uporabo zaščitnih očal. To velja predvsem, ko režete večje veje dreves z ročno ali motorno žagico, veter pa nato odpadni les zanese naravnost v vaše oči.

Kako pravilno poteka zimska rez sadnega drevja?

Obrezovanja vej se lotite tako, da škarje prislonite čim bližje brstov, nekje 1 do 3 milimetre od brsta. Pri tem bodite pozorni, da bo rez resnično gladek, saj boste s tem preprečili gnitje in razvoj plesni. Ključnega pomena je tudi, da večje veje režete po kosih, saj boste na ta način preprečili, da bi višje rastoče veje poškodovale druge veje do te mere, da bi morali dodatno obrezati vaša sadna drevesa.

Vse ogrodne veje naj bodo približno enako visoke, le glavni poganjek naj bo nekoliko višji kot pri prejšnjih obrezovanjih. Pri tem se držite pravila, da starih dreves ne obrezujete preveč intenzivno, mlajša drevesa pa na bolj izrazito obrezovanje niso tako občutljiva.

Nazaj

Povezani izdelki

-8%
25,99 €
23,91 €
RA 895606
Na zalogi
-12%
299,99 €
263,99 €
RA 698718
Na zalogi
-12%
179,99 €
158,39 €
RA 698453
Ni na zalogi
Informativna cena: 158,39 € Predvidena dobava 15.05.2024