Četrtek, 07. December

Vrtnarji tudi decembra ne počivajo

Ne glede na to, kako velik vrt imate, dela nikoli ne zmanjka. Zdaj sicer ni potrebno pleti plevela, okopavati in zalivati vrtnin, a nalog kljub temu ne bo zmanjkalo. V teh zimskih mesecih je potrebno vrtnarsko orodje in stroje pripraviti na novo sezono, preveriti je treba tudi, ali vaši vrtni pripomočki potrebujejo servis.

Poleg rednih in izrednih servisnih opravil pa imejte pozimi v mislih tudi načrtovanje in priprave za novo vrtnarsko sezono. Temeljito premislite, katere vrtnine so na vašem vrtu dobro obrodile in s katerimi ste imeli veliko preglavic. Glede na vse zahtevnejše vremenske razmere je dobro, da pravočasno načrtujete zasaditev za vaš vrt in razmislite tudi o morebitni postavitvi rastlinjaka in zalivalnega sistema. Gre za rešitve in prilagoditve na vrtu, ki se jim jih v prihodnosti ne bomo mogli izogniti, v kolikor bomo želeli imeti na vrtu vsaj nekaj pridelka.

Preverite vašo zalogo semen za novo vrtnarsko sezono

Svetujemo vam tudi, da v zimskih mesecih preverite v kakšnem stanju so vaša shranjena semena za novo vrtnarsko sezono. Vse prepogosto se namreč dogaja, da semena pozimi zaradi nepravilnega shranjevanja splesnijo, semena pa so ključ do kakovostne samooskrbe.

Prav tako pozimi razmislite, kako najbolj optimalno zapolniti vaše gredice. V kolikor pri teh nalogah potrebujete pomoč, so vam v vrtnih centrih Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani in v Krškem vselej na voljo izkušeni Eurogarden strokovnjaki, ki vam bodo pomagali pri odločitvah.

Zelenjavni vrt v zimskih dneh

Verjamemo, da imate kot pravi vrtnarji tudi po zimi na vrtu nekatere vrste zelenjave Blitvo, por, brstični ohrovt pa motovilec bomo brez dvoma našli na številnih slovenskih vrtovih v teh dneh. Omenjene vrste zelenjave bodo v teh dneh lažje preživele, če jih boste zaščitili s smrekovimi vejami. V kolikor smrekovih vej nimate pri roki, pa vam priporočamo, da vašo zelenjavo na vrtu zaščitite z zimsko kopreno Ramda, ki pripomore k ohranjanju temperature pri tleh.

V rastlinjakih in toplih gredah seveda še toliko lažje v zimskih dneh gojite zeleno solato, špinačo in redkvice. Ko so dnevne in nočne temperature zelo nizke pa je priporočljivo, da tople grede dodatno izolirate z suho organsko snovjo in ponoči gredo dodatno pokrijete. Vse več vrtnarjev se v hladnih zimskih dneh odloča tudi za dodatno ogrevanje rastlinjakov, vendar bodite pozorni, da s tem ne bi povzročili rastlinam prevelikih temperaturnih šokov. Poleg tega bodite previdni z t.i. improviziranimi načini ogrevanja, da ne bi sebe in vašega rastlinjaka spravili v nevarnost.

V hladnih zimskih dneh lahko v rastlinjakih preverite tudi založenost tal s hranili tako, da vzamete vzorce tal z vašega vrta in ga odnesete na analizo. To vam bo pomagalo v naslednjem letu pravilno dozirati količine, oziroma uporabiti pravilna razmerja gnojil.

Poskrbite, da vam bodo dišavnice, grmovnice in drevesa lepo prezimili

Sveža zelišča imate lahko tudi v zimskih mesecih. Rastline dišavnic, ki jih gojite v posodah je potrebno sedaj dodatno zaščititi. Posode ovijete v juto ali filc in jih v hladnejših obdobjih prekrijete z zimsko kopreno Ramda ali s smrekovimi vejami.

Zdaj je tudi čas, ko lahko posadite v vaš vrt nove grmovnice in sadno drevje. Pri tem morate biti pozorni, da zemlja ni zmrznjena. Če razmišljate o zasaditvi rastlin, ki so bolj občutljive na mraz pa to raje storite v pozno zimskih, oziroma milejših pomladnih mesecih.

Želimo vam vrtnarskih navdihov polne zimske dni in čudovite ideje za nove vrtnarske začetke. Za vse informacije in usmeritve na vaši vrtnarski poti pa smo vam na voljo v vrtnih centrih Eurogarden Dobrova pri Ljubljani in Krško. Za udobno nakupovanje iz domačega naslanjača pa vabljeni tudi v našo spletno trgovino www.eurogarden.eu.

Nazaj

Povezani izdelki

-12%
5,99 €
5,27 €
PLA 863161
Ni na zalogi
-12%
3,25 €
2,86 €
RA 895660
Na zalogi