Sreda, 14. Junij

Trend vrtnarjenja so visoke grede

Ko govorimo o samooskrbi, ne smemo pozabiti na visoke grede, ki so v zadnjem času vse bolj popularne. Tako boste postali tudi bolj samooskrbni, predvsem pa boste z doma pridelano hrano jedli bolj zdravo.

Prednosti visokih gred

- primerne so za vse generacije, tako za mlajše kot tudi starejše.
- pri delu se ni potrebno sklanjati, ne trpijo kolena in hrbtenica.
- zemlje ni treba prekopavati, ampak jo na pomlad samo zrahljate in vanjo že lahko sadite zgodnje vrtnine, saj zemlja v dvignjeni gredi hitreje doseže primerno temperaturo za sajenje, kot pa zemlja na vrtu.
- kjer imate težka tla, na katerih zastaja voda in v njih ne morete saditi, je visoka greda ena od zelo dobrih rešitev, da si lahko vseeno pridelate lastno zelenjavo.
- lahko jih postavite na teraso ali balkon, na katerem vam lahko služijo tudi kot dekoracija.

Priprava visoke grede

Najprej na dno visoke grede položite dovolj gosto mrežo, da visoko gredo zaščitite pred voluharji. Spodnji sloj služi drenaži, zato okoli 20 cm na debelo naložite veje. Nato kot drugo plast dodate organski material kot npr. slama, listje ... Nadaljujete s kompostom. Prekrijete s slamo in dodate zemljo. Na vrhu visoko gredo zaključite z 10 -15cm kvalitetne vrtne zemlje.

Gredo pred setvijo ali saditvijo pognojite z organskim gnojilom. Tudi pri rastlinah v visokih gredah lahko uporabite zastirko, ki bo služila tudi za zadrževanje vlage. Za zastirko lahko uporabite slamo ali miskantus.

Katere vrste zelenjave lahko sadite v visoke grede?

V visokih gredah lahko gojite vse vrtnine. Priporočljivo je sajenje mešanih posevkov, da na manjšem prostoru pridelate več vrtnin. Tako na sredini sadite vrtnine kot so paprike, paradižniki in kumare, ki potrebujejo oporo. Med temi sadikami lahko prostor izkoristite za solato ali špinačo, v jesenskem času pa lahko posejete tudi motovilec. Ob robu grede posadite rastline, ki se nam bodo ob rasti povesile navzdol. Take rastline so bučke, novozelandska špinača, visoki fižol itd.

Če boste imeli takšen vrt in se poleti za dalj časa odpravite na dopust, je potrebno poskrbeti za namakalni sistem. Kakšne so najbolj optimalne možnosti priprave namakalnega sistema pa vam lahko vedno v vrtnih centrih Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani in v Krškem pomagajo izbrati izkušeni svetovalci.

Preverite našo ponudbo tudi v spletni trgovini eurogarden.eu.

Nazaj

Povezani izdelki

COR 442479
Na zalogi
-12%
42,99 €
37,83 €
HO 1327
Na zalogi