Nedelja, 19. Maj

Soda bikarbona za pomoč proti polžem in boleznim rastlin

Sodo bikarbono v vrtu uporabimo za zaščito rastlin pred boleznimi. Deluje tudi kot zaščita pred polži. Z rednim tedenskim škropljenjem lahko ob ugodni legi in vremenu precej omejimo pojav določenih bolezni, kot je paradižnikova oz. krompirjeva plesen, pepelovke in druge bolezni.

Kako pripraviti škropivo iz sode bikarbone?

V 4 litrih tople vode raztopimo 1 jušno žlico sode bikarbone, dve žlici sončničnega olja, ter dve kapljic mila ali detergenta za posodo. Počakamo da se raztopi, vmes večkrat premešamo, nato zlijemo v pršilko. S koncentracijo sode bikarbone ne pretiravamo, sicer lahko pride do ožigov listov. Z rastlin tudi ne sme kapljati.

S sodo bikarbono tudi v boj proti polžem
S sodo bikarbono tudi v boj proti polžem

S pripravkom krepimo rastline pred boleznimi in škodljivci

Soda bikarbona je v vrtu zelo uporabna, saj krepi rastline pred glivičnimi okužbami, kot so: krompirjeva ali paradižnikova plesen, pepelovka buč, kumarna plesen. Deluje tudi proti ušem. S škropljenjem pričnemo kar takoj po sajenju v tedenskih razmakih.

Če so rastline že okužene, okužene dele rastlin izrežemo. Po odstranitvi okuženih delov 14 dni škropimo v 3 do 5 dnevnih zamikih. Sprva škropimo v 5 do 7 dnevnih zamikih in po močnejših padavinah. Škropljenje opravljamo do jeseni.

Vrhunske škropilnice Ramda za učinkovito škropljenje rastlin.
Vrhunske škropilnice Ramda za učinkovito škropljenje rastlin.

Kdaj je najbolje škropiti s sodo bikarbono?

S pripravkom iz sode bikarbnone škropimo v jutranjih ali večernih urah. Pazimo, da dobro omočimo listno površino.

S sodo bikarbono omejimo tudi pojav polžev

V manjšem vrtu lahko sodo bikarbono potresemo okoli gredic ali po robu visoke grede. Posip ovira polžem dostop do rastlin. Širina posipa je do 2 cm.

Nazaj