Ponedeljek, 05. December

Nasveti: Vse, kar morate gozdarji vedeti za varno zimsko delo v gozdu

V kolikor imate v lasti svoj gozd, imate pozimi veliko dela. Glede na visoke cene energentov se namreč veliko ljudi odloča za ogrevanje na trda goriva. Sečnjo lesa za drva se tako izvaja decembra ali januarja, saj drevesa vsebujejo najmanj vode.

Oprema za varno delo v gozdu

Kar se tiče varnostnih oblačil in opreme, imajo različne države različna pravila in predpise. V gozd se nikoli ne odpravite brez zaščitne čelade z zaščitnimi slušalkami, vizirjem in zaščitnimi očali. Čelada vas ščiti pred padajočimi vejami in udarci.

Poleg tega vam svetujemo uporabo gozdarske jakne, ki mora pokrivati celoten zgornji del. Obvezne so tudi zaščitne hlače, ki morajo imeti zaščito proti urezninam, ki ustreza tako mednarodnim standardom kot tudi lokalnim zahtevam.

Ne pozabite niti na zaščitne škornje ter delovne rokavice, da se lahko zaščitite pred praskami in urezninami. Ob tem je potrebno dodati, da mora imeti leva rokavica zaščito proti urezu, ki bo v hipu zaustavila verigo, če zarežete vanjo.

Seveda pa naj bo vedno pri roki tudi komplet prve pomoči. Vse omenjene izdelke je mogoče na enem mestu kupiti v spletni trgovini www.eurogarden.eu ter v vrtnih centrih Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani in v Krškem.

Nasveti za vzdrževanje motornih žag

Ob tem bi vas radi opozorili tudi na primerno vzdrževanje vašega orodja. Verižna motorna žaga je med delovanjem izpostavljena velikim obremenitvam, zato je pravilno delovanje vseh delov nujno potrebno, da ne pride do poškodb stroja in sekača.

Vzdrževanje podrobno predpiše proizvajalec, zato je ob nakupu smiselno prebrati knjižico z navodili. Kadar pride do okvare, se obrnemo na Rotar servis na Dobrovi pri Ljubljani, oziroma na več kot 40 pooblaščenih serviserjev podjetja Rotar v Sloveniji, ki jih najdete na www.rotar.si.

Nazaj