Torek, 16. Maj

Nasveti: Katere rastline zasaditi na vrt?

Če razmišljate o preurejanju vrta, je treba najprej temeljito premisliti, kaj, kam in kdaj zasaditi. Če potrebujete pomoč, se je pametno obrniti na strokovnjake. Najboljše nasvete za urejanje okolice boste dobili v vrtnih centrih Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani in v Krškem.

Se sprašujete, katera sadna drevesa so najbolj trpežna in rodovitna, na vrtu ob družinski hiši pa ne bodo zasedla preveč prostora?

Izbira sadnih dreves je zelo velika, vendar se moramo pred nakupom najprej vprašati, kakšne so naše prehranske potrebe po sadju. Če si želimo imeti domače sadje samo za sprotno sezonsko porabo, je izbor drugačen, kot če si želimo pripraviti tudi ozimnico.

Sadno drevje se goji na tak način, da se različne sorte cepi na različne vrste podlag. Podlaga pa ima vpliv na velikost drevesa. Torej za manjše vrtove si izberemo sadike, ki so cepljene na tako imenovane šibke podlage. Taka drevesa bodo nižje rasti.

Neizkušenim domačim sadjarjem svetujemo, da si izberejo odpornejše sorte različnih sadnih vrst.

V zadnjih letih so zaželene rastline, ki poleg svoje lepote podarijo užitne plodove. Taka rastlina je šmarna hrušica, ki jo lahko gojimo kot grm, majhno ali pa srednje veliko drevo. Šmarna hrušica je čudovita pomladna nevesta z obilico belih cvetov. V juniju nas obdari s sladkimi temnomodrimi plodovi, jeseni pa rdeče zažarijo njeni listi.

Polepšajte svoj vrt z okrasnimi drevesi

Ni lepšega kot uživati na domačem vrtu, ko vse okoli nas zeleni in se bohoti v pomladno-poletnih barvah. Pred zasaditvijo novih rastlin na svoj vrt se je treba vprašati, katera okrasna drevesa so trenutno najbolj trendovska in obenem vzdržljiva za naše podnebje.

Še vedno so najbolj priljubljene zimzelene rastline. Med iglastimi drevesi so priljubljene in trpežne atlaške srebrne cedre ali srebrne smreke.

Med listopadnimi drevesi so še vedno najbolj zaželeni japonski javorji. Najpogosteje si Slovenci na domačem vrtu posadimo japonski javor z rdečimi listi. Ob tem bodite pozorni, da ga zasadite na dovolj osončeno mesto na vrtu, da bo zažarel v vsej svoji lepoti.

Nazaj

Povezani izdelki

JE 299796
Ni na zalogi
Informativna cena: 14,99 €