Torek, 10. Oktober

Najpomembnejše vrtnarjeve naloge v oktobru

Oktober je mesec, ko vrtnarji svoje vrtove pripravljamo na zimski počitek. Čeprav se zdi, da se narava umirja in se temperature znižujejo, je oktober ključen mesec za izvedbo številnih pomembnih nalog na vrtu.

Čas je za čiščenje vrta

Ena od pomembnejših vrtnarjevih nalog v mesecu oktobru je temeljito jesensko čiščenje vrta. Odstranite ostanke rastlin, ki so končali svoj življenjski cikel in z vrta odstranite tudi tisto zelenjavo, za katero je jasno, da ne bo mogla dozoreti. To bo preprečilo razvoj in širjenje številnih bolezni in škodljivcev, obenem pa boste s tem omogočili, da se tla bolje pripravijo za naslednjo rastno sezono.

Še preden bo zemlja zamrznila, vam svetujemo, da svoj vrt obogatite s hranili, ki jih potrebuje za naslednjo sezono. Dodajanje organskega gnojila ali komposta bo obogatilo tla, izboljšalo njihovo strukturo in povečalo vsebnost hranil.
Oktober je odličen čas tudi za obrezovanje dreves in grmovnic, saj so listi že odpadli. To vam omogoča boljši pregled nad njihovo strukturo in letošnjim prirastkom. Pravilno obrezovanje bo spodbudilo zdrav rast dreves in grmovnic ter preprečilo morebitne težave v prihodnosti.
Vse rastline, ki jih uvrščamo med nekoliko bolj občutljive na zimski mraz, naj bodo posajene čimprej, da se bodo še pred zimo ukoreninile. Zlasti to velja za zimzelene listavce. Obisk drevesnice Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani ali v Krškem pa je v tem času zanimiv tudi v primeru, če smo odločeni, da bomo sadili spomladi, saj lahko v tem času vidimo vso pestrost barvanja listja in plodov v tem letnem času. Jesenska barvitost različnih sort japonskih javorjev, ambrovcev, tulipanovcev, ginka in drugih dreves, ki jeseni intenzivno barvajo listje ne more uiti našemu pogledu.

Koristni nasveti za sajenje čebulic

Jeseni sadimo spomladanske čebulice. Narcise, tulipani, hijacinte in druge spomladi cvetoče čebulnice potrebujejo določeno obdobje nizkih temperatur, da začno poganjati.

Čas sajenja čebulnic je od konca septembra do novembra, oziroma vse do zmrzali. Najbolje je izkoristiti lepe jesenske dni, ko je zemlja še topla in tudi delo prijetno, saj nas grejejo topli jesenski sončni žarki. Predvsem ne smemo pustiti, da nas mraz preseneti. Pri sajenju upoštevamo navodila na embalaži, glede na globino sajenja in višino rasti. Sadimo jih v skupine, da pridejo čebulice bolj do izraza. Na splošno velja pravilo: čebulico posadimo približno dvakrat globlje od njene velikosti. S kombiniranjem različnih čebulnic in pravilno izbiro barv lahko spretni vrtnar ustvari zanimive, dolgo cvetoče kombinacije.

Ne pozabite niti na čiščenje vašega vrtnarskega orodja

Jeseni je pomembno, da na zimski počitek pripravite tudi vaše orodje in vrtne stroje. Strokovnjaki servisne mreže Rotar vam svetujejo, da preventivno očistite in shranite orodje ter stroje za novo vrtnarsko sezono. Vrtne pripomočke shranite v suhem prostoru. Pravilno vzdrževano orodje vam bo služilo dlje časa in vam tako olajšalo delo v prihodnjih sezonah. V kolikor boste vrtne stroje pravilno in redno vzdrževali, boste prihranili tudi kar nekaj denarja, saj se boste s tem izognili nepotrebnim večjim servisom.

Oktober je torej ključen mesec za pripravo vrta na zimski počitek. S pravilno skrbjo in pozornostjo boste poskrbeli, da bo vaš vrt naslednjo pomlad zaživel v vsej svoji lepoti.

Nazaj

Povezani izdelki

PLA 863013
Ni na zalogi
Informativna cena: 3,29 €
-12%
14,59 €
12,84 €
PROS IGR3A-R585
Na zalogi