Petek, 01. Julij

Najboljši vrtni pripomočki za poletno urejanje sadovnjaka

Sadno drevje se v juliju še lepo bohoti s plodovi. V juliju že obiramo zgodnje sadje češnje, marelice, breskve, zgodnje sorte hrušk in jabolk. Največji pridelek jagod je že skoraj mimo, obiramo pa ostalo jagodičevje.

V mesecu juliju moramo poskrbeti tudi za maline. Rozge malin po obiranju porežemo. Tudi pri ribezih in kosmuljah po obiranju izrežemo izrojene poganjke starejše od 4-5 let. S tem spodbudimo tvorbo kvalitetnih rodnih brstov na mladikah. 

Poletni rez v sadovnjakih

Od sredine julija do sredine avgusta opravimo poletno rez v sadovnjaku. Poskrbimo za redčenje krošnje, izrezujemo enoletne poganjke, ki izraščajo iz starega lesa v notranjosti krošnje. Puščamo samo veje, ki jih bomo uporabili za pomlajevanje drevesa. Upogibamo veje in jih s tem spodbujamo k tvorbi cvetnih popkov. Izrezujemo konkurenčne poganjke. Poletno rez izvajamo na močnih zdravih drevesih. Če so sadike v slabšem stanju se poslužujemo samo spomladanske rezi.

Po obrezovanju sadnega drevja si urejanje vašega vrta in odstranjevanje odrezanih vej olajšajmo z drobilnikom Ramda.
Po obrezovanju sadnega drevja si urejanje vašega vrta in odstranjevanje odrezanih vej olajšajmo z drobilnikom Ramda.

Bodite pozorni in ukrepajte pred škodljivci

Spremenljivo vreme z pogostimi plohami in nihanji temperatur je ugodno za razvoj boleznimi in škodljivci. Škropljenje proti peronospori, škrlupu in pepelasti plesni je nujen ukrep zlasti pri občutljivih sortah.

Še namig proti škodljivcem in boleznim: marsikje se zdaj pojavlja pepelasta plesen, katere razvoj lahko omejimo, če rastlin ne zalivamo po listih, pomembno je, da so grede dovolj zračne. ​

Preverite tudi, kako si lahko delo v sadovnjaku lahko olajšate z motorno koso Ramda s Kawasaki motorjem

 

Nazaj

Povezani izdelki

-6%
29,99 €
28,19 €
RA 895289
Na zalogi
-8%
14,99 €
13,79 €
RA 895099
Na zalogi