Torek, 05. Marec

Najbolj pomembna vrtna opravila v marcu

Z brstenjem in pisanim pomladnim cvetjem v marcu narava naravnost eksplodira. Zdaj je čas, da se resno lotimo dela na vrtu.

Za pripravo gredic mora biti zemlja osušena in dovolj ogreta. Pred obdelavo ne sme biti premokra. V primeru daljšega deževja moramo počakati, da se tla vsaj delno osušijo. Tla je nato potrebno prekopati, zato vam priporočamo uporabo zmogljivega motornega prekopalnika Ramda. Namen prekopavanja je obdelati in površinsko zadelati rastlinske ostanke iz pretekle sezone, mehansko uničiti plevel in preprečiti kapilarni tok vode.

Kaj bo letos rastlo na vrtu?

V naših vrtnih centrih Eurogarden Vam svetujemo, da si za uspešen začetek pripravite setveni načrt. Pred tem si pripravite seznam rastlin, ki jih želite gojiti.

Ko oblikujete načrt kolobarjenja, si najprej naredimo spisek glavnih vrtnin in približno količino, ki bi jo pridelovali. Načrt kolobarjenja lahko uporabljate vsa nadaljnja leta, le vrtnine premikate z ene grede na drugo.

V marcu že sejete nekatera zelišča, sivko porežete za tretjino, na prosto pa ob primernem vremenu sejemo peteršilj, krebuljico, širokolistno vrtno krešo, ognjič in druge. V zaščitenem prostoru sejete baziliko, koper, majaron, tolščak. Odstranite zastirko in obrežemo vsa olesenela zelišča.

Sejete solate, korenje, redkev. V hladne grede na prostem sejete ali posadite solato in špinačo, ki jo boste aprila že lahko rezali. Mlade rastlinice v hladnem vremenu pokrijemo s kopreno. Marca sadimo sadike zgodnjega zelja, cvetače, brokolija in boba. Posadite spomladanski česen in čebulček.

Pripravite visoke grede

Tudi visoke grede morate pripraviti na novo sadilno sezono. Če se je zemlja v gredi posedla, je zdaj čas za dodajanje plasti komposta. To naredite tako, da odstranite približno 20 cm zgornjega sloja in nasujete nov kompost, nato pa znova dodate zgornjo plast.

Redno skrbite za sadni vrt

Marca lahko dokončate zimsko rez sadnih dreves in obrežete jagodičevje. Sadna drevesa pognojite z organskimi in mineralnimi gnojili, ki jih imamo v vrtnih centrih Eurogarden vedno na zalogi. V marcu je tudi še čas za rez vinske trte. Trto režete zato, da zagotovite pravilno razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Pri rezi pazite, da enoletni les režemo 1 do 2 cm nad očesom, tako da je rez nekoliko poševno od očesa. Pri rezi dvoletnega in starega lesa pazite, da so rane pri rezi čim manjše.

V vrtnih centrih Eurogarden, Vam bomo z veseljem pomagali s koristnimi nasveti za delo v Vašem vrtu.

Nazaj

Povezani izdelki

-6%
219,99 €
206,79 €
RA 895047
Na zalogi
-6%
299,99 €
281,99 €
RA 698718
Na zalogi
-6%
419,99 €
394,79 €
TEX 365/TG
Ni na zalogi