Ponedeljek, 06. Maj

Kako ustvariti priročen balkonski vrt?

Urbano vrtnarjenje je postalo priljubljen način mestne samooskrbe, saj je prostora za lasten vrt manj kot na podeželju. Ena najbolj priljubljenih oblik urbanih vrtov je balkonski zelenjavni vrt, ki omogoča, da tudi majhni prostori postanejo zeleni in bogati z zdravo, doma pridelano zelenjavo in zelišči. Zato smo za vas zbrali najbolj koristne napotke, kako ustvariti priročen balkonski vrt, ki bo oplemenitil vašo okensko polico, teraso ali balkon.

Za začetek je najpomembnejše načrtovanje, kako izkoristiti omejen prostor, ki ga lahko namenite svojim vrtnarskim podvigom. Upoštevati morate različne dejavnike, kot so količina svetlobe, velikost prostora za rastline ter predvsem, katere rastline so primerne za vaše podnebje. Urbani vrtiček na Obali bo namreč videti nekoliko drugače kot na Gorenjskem.

Izberite primerna korita za optimalno rast rastlin

Preden boste posadili svoje prve sadike ali seme v svoj urbani vrtiček, razmislite, v kakšnih posodah in koritih bodo rasle. Pri izbiri posod imejte v mislih njihovo velikost, obliko in material. Veliko izbiro korit in okrasnih loncev lahko najdete v vrtnih centrih Eurogarden Dobrova pri Ljubljani in v Krškem ter v spletni trgovini eurogarden.eu.

Posode naj bodo dovolj globoke in stabilne, da omogočajo dobro drenažo in rast korenin. Razmislite tudi o možnostih vertikalnega vrtnarjenja, ki omogoča, da izkoristite tudi stene balkona, ali pa si omislite visoko gredo, če vam to dopušča prostor na vaši terasi.

Kakšno zemljo uporabiti?

Za dobro rast sadik v vašem urbanem vrtičku je zelo pomembno, da uporabite kakovosten substrat, da bodo rastline bolje rasle. Mnogokrat ljudje uporabljajo zemljo z vrta, vendar se ob tem ne zavedajo, da lahko v korita in posode vnesejo tudi številne ličinke škodljivcev, ki jih s prostim očesom ni mogoče zaznati.

Na ta način bodo neželeni obiskovalci pojedli koreninice sadik rastlin, ki ste jih posadili, in vaše vrtnarjenje se bo hitro končalo. Pri nakupu zemlje za vaše rastline bodite pozorni tudi na priporočila na embalaži, saj posamezne rastline, zelišča in grmovnice, ki jih boste posadili na balkonu, potrebujejo drugačno kislost zemlje za optimalno rast.

 

Nazaj