Torek, 30. Maj

Kako pravilno zalivati zelenjavni vrt?

Zalivanje je ključnega pomena za kakovosten in bogat pridelek na vašem zelenjavnem vrtu. Pravilna tehnika zalivanja je bistvenega pomena, saj zagotavlja, da rastline prejmejo ustrezno količino vode, kar vpliva na njihovo rast, razvoj in produktivnost.

V tem članku vam bomo predstavili nekaj osnovnih nasvetov za pravilno zalivanje vrta, dobili pa boste tudi koristne napotke, kako doseči učinkovito namakanje.

Ne škropite listov, zalivajte koreninski del rastlin

Namen zalivanja je, da voda doseže korenine rastlin, zato je pomembno, da vodo usmerite neposredno na zemljo tik nad korenine. Namesto da vodo enakomerno razpršite po celotnem vrtu, se lahko poslužite kapljičnega namakanja. Tovrsten način zalivanja zmanjšuje izgubo vode zaradi izhlapevanja in zagotavlja, da voda doseže korenine rastlin.

Najboljši čas za zalivanje vrta je zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, ko so temperature sploh v poletnih mesecih nekoliko nižje. Izogibajte se zalivanju v vročini, saj večji del vode hitro izhlapi, preden doseže korenine rastlin. Zalivanje zgodaj zjutraj pomaga tudi pri preprečevanju bolezni, saj se listi rastlin hitreje posušijo.

Količina vode, potrebna za zalivanje vrta, je odvisna od vrste rastlin, tal, vremenskih razmer in njihove faze rasti. Priporočljivo je, da redno preverjate vlažnost tal in prilagodite zalivanje glede na potrebe rastlin. Preverjanje vlage tal vam lahko pomaga določiti, kdaj je pravi čas za zalivanje.

Izogibajte se prekomernemu zalivanju rastlin

Prekomerno zalivanje lahko škoduje rastlinam, saj preveč vode v zemlji povzroča gnitje korenin in poveča možnost za bolezni. Pazite, da tla ne ostajajo preveč mokra. Raje zalivajte nekoliko redkeje, a z večjo količino vode, tako da se voda dobro vpije v tla. To spodbuja razvoj globljih korenin, ki rastlinam pomagajo pri rasti tudi v bolj sušnih mesecih.

Nazaj

Povezani izdelki

-15%
16,99 €
14,44 €
RA 895844
Na zalogi
-10%
9,99 €
8,99 €
VE 9650
Na zalogi