Četrtek, 28. September

Kaj lahko na vrtu sejemo in sadimo v jesenskih mesecih?

Pomlad je morda sezona, ki jo večina vrtnarjev in vrtičkarjev povezuje z bujnim cvetenjem in bogatim pridelkom, vendar pa lahko tudi v jesenskih mesecih sejemo in sadimo posamezne kulture.

Za tiste, ki se ne želite posloviti od vrta, ko se poletje konča, je jesen odlična priložnost za nadaljevanje vrtnarskih dejavnosti. Kaj torej lahko na vrtu sejemo in sadimo v jesenskih mesecih, da bomo imeli obilico pridelka tudi v hladnejših dneh?

Jeseni lahko na vrtu posejete zelenjavo

Jeseni lahko na vrtu do zmrzali gojite različne vrste zelenjave. Med najbolj priljubljenimi jesenskimi posevki so:

  • Redkvice, ki so odličen jesenski pridelki. Sejemo jih konec poletja ali zgodaj jeseni. Ko bodo zrasle, jih lahko uživate sveže ali shranite za zimo.
  • Listnata zelenjava: Zimsko solato, rukola, špinačo in blitvo lahko sejete tudi v jesenski mesecih. Sveža solata z domačega vrta je bogata s hranili in vitamini tudi v hladnejših mesecih. Jesen je odličen čas za sajenje tudi druge listnate zelenjave, kot so špinača, ohrovt, blitva in rukola. Nižje temperature omogočajo boljši okus in teksturo teh rastlin, saj se izognejo poletnim vročinskim valovom.
  • Brokoli in cvetača: Jesenski posevki vam postrežejo z okusno in zdravo zelenjavo. Sejemo jih sicer poleti, oziroma izjemoma kasneje v topli gredi, da dozorijo v jeseni.

Še pred zimo lahko posadite čebulo in česen

Pojdimo lepo po vrsti. Jesen je idealen letni čas za sajenje čebule in česna. Ti dve kulturi potrebujeta nekoliko hladnejše vreme, da se dobro ukoreninijo, nato pa bosta v naslednjem letu postregli z obilnim pridelkom. V kolikor boste česen in čebulo sadili jeseni, vam česnova in čebulna muha ne bosta poškodovali pridelka.

Brokoli in cvetača sta zelenjava, ki dobro uspevata v hladnejšem vremenu. Začnite s sajenjem sadik v avgustu, da ju boste lahko obirali še preden bo nastopila prva zmrzal. Pri tem ne pozabite zaščititi rastlin, še boljše pa je, če imate na vrtu rastlinjak ali toplo gredo, kjer bo zelenjava odlično rastla.

Cvetlice za pomlad posadite pravočasno

Če si želite prihodnjo pomlad poživeti vaš vrt, je jesen odličen čas za sajenje čebulnic, kot so tulipani, narcise in hijacinte. Te čebulnice potrebujejo hladno obdobje, da razvijejo močne korenine. Tako bodo bogato zacvetele, ko se pomlad vrne.

Si želite, da bi na vašem vrtu rastlo jagodičevje?

Zdaj je pravi čas za sajenje teh grmovnic. Jeseni lahko posadite jagodičevje, kot so maline, robide ribez, kosmulje, sibirske in ameriške borovnice ter vse ostalo jagodičevje. Te rastline bodo imele dovolj časa, da se dobro ukoreninijo preden pride zima. Prihodnjo pomlad in poletje pa boste že lahko uživali v prvih sadovih vašega dela.

Nazaj

Povezani izdelki

-6%
18,99 €
17,85 €
RA 895855
Ni na zalogi
Informativna cena: 17,85 € Predvidena dobava 31.07.2024
-12%
5,99 €
5,27 €
PLA 863161
Na zalogi
-6%
179,99 €
169,19 €
RA 698452
Ni na zalogi
Informativna cena: 169,19 € Predvidena dobava 28.06.2024