Ponedeljek, 13. November

Božična zvezda: Kako skrbeti zanjo in zakaj ji odpada listje?

Približuje se najčarobnejši čas leta, ko stanovanje okrasimo z božičnimi okraski. Manjkati ne sme niti božična zvezda, ki je prava poživitev vašega doma. To je rastlina, ki jo bodo vaši obiski brez dvoma pohvalili.

Božična zvezda je s svojimi živahnimi barvami in značilnimi listi ena izmed najbolj priljubljenih rastlin za ustvarjanje prazničnega vzdušja. Vendar pa božična zvezda zahteva posebno nego, da jo boste lahko ohranili v njeni polni lepoti. Kako torej pravilno vzgajati božično zvezdo, kako jo pravilno zalivati in kakšni so letošnji trendi barv vam bomo razkrili v nadaljevanju.

Kako pravilno skrbimo za božične zvezde?

Božična zvezda, botanično znana kot Euphorbia pulcherrima, izvira iz Mehike in zahteva nekaj posebne nege, da ostane zdrava in polna življenja. S pravilno nego bo vaša božična zvezda zdrava in prava krasotica v vašem domu.

Svetloba in temperatura sta zelo pomembna dejavnika pri negi božične zvezde. Božična zvezda ljubi svetlo okolje, vendar ne neposrednega sonca. Postavite jo na mesto, kjer bo deležna nekaj indirektne svetlobe. Optimalna sobna temperatura je med 18 in 20 °C. V mesecu maju božično zvezdo prestavite na senčen zunanji del vrta ali balkona. Ko temperature v oktobru padejo pod približno 12 °C, jo prestavite v zaprt ogrevan prostor.

Prekomerno zalivanje škoduje vaši božični zvezdi. Zemlja naj bo vedno vlažna, vendar ne namočena. Pomembno je, da se izognete zastajanju vode v podstavku lonca, saj prekomerno zalivanje lahko privede do gnilobe korenin. Rumeni listi na božični zvezdi so znak, da je zemlja premokra.

Gnojenju se v zimskih mesecih izogibajte. Med obdobjem rasti, običajno spomladi in poleti, rastlino lahko gnojite z uravnoteženim gnojilom. Pazite, da ne pretiravate s količino gnojila, saj presežek lahko škodi rastlini.

Želite imeti božično zvezdo, na katero boste resnično ponosni? Potem vam svetujemo, da jo od septembra dalje za približno dva meseca najmanj 12 do 14 ur dnevno prestavite v temen prostor.

Zakaj božični zvezdi odpada listje?

Ste ravnokar kupili božično zvezdo, a ji odpada listje? Morda je božična zvezda doživela šok med transportom iz trgovine do vašega doma. Zato jih moramo dobro zaščititi s papirjem, da do njih ne pride hladen zrak. Tudi v avtomobilu naj ne bodo predolgo, če je v prtljažniku zelo hladno. Raje jih postavite na zadnjo klop v potniško kabino.

V kolikor pa vaši božični zvezdi odpada listje, čeprav jo imate doma že dlje časa, bodite pozorni na to, ali jo pravilno zalivate in gnojite ter preverite, koliko svetlobe dnevno zagotavljate vaši božični zvezdi. Držite se zgoraj napisanih navodil, da vas bo vaša božična zvezda še dolgo osrečevala.

Letošnji trendi barv božičnih zvezd

Vsako leto prinaša nove trende in tudi pri barvah božičnih zvezd ni nič drugače. Pri tem ne pozabite niti na čudovite okrasne lončke za vaše božične zvezde, ki se bodo lepo povezali s tradicionalnim prazničnim dekorjem.

Klasične rdeče božične zvezde še vedno ostajajo izjemno priljubljene. Tradiciji se preprosto ne moremo izogniti. Rdeči cvetovi v kombinaciji zelenimi listi prinašajo čarobno praznično vzdušje.

Trendovske roza božične zvezde so pravi balzam za vaše oči. Roza božične zvezde so tako odlična izbira za tiste, ki želijo nekoliko izstopati iz povprečja .

Bele in nežno zlate božične zvezde so odlična izbira za dodajanje prazničnega glamurja. Gre za čudovito barvno kombinacijo, saj jih lahko vključite v predpraznični dekor s svečami in drugimi okraski.

Preverite ponudbo čudovitih božičnih zvezd v vrtnih centrih Eurogarden Dobrova pri Ljubljani in Krško.

Nazaj

Povezani izdelki

-20%
8,99 €
7,19 €
ABI 0939015
Na zalogi
-12%
29,99 €
26,39 €
SLT 8091494
Na zalogi
-12%
1,39 €
1,22 €
SLT 8090586
Na zalogi