Petek, 11. Marec

Najpomembnejša pomladna opravila v sadovnjaku

Marca opravimo tista opravila v sadnem vrtu, ki so najpomembnejša za vzgojo zdravih pridelkov. Dela v sadovnjaku vam z našimi nasveti to pomlad ne bo zmanjkalo.

V marcu dokončamo zimsko rez sadnih dreves in obrežemo jagodičevje. Sadna drevesa pognojimo z organskimi in mineralnimi gnojili. Pod grmi jagodičevja in nizko raslih sadnih dreves na šibkih podlagah priporočamo oskrbovanje tal pod krošnjo s pletjem, gnojenjem in zastiranjem. Odrasla visokodebelna drevesa pa imajo lahko travo tik do debla.

Proti koncu meseca marca že lahko zacvetijo marelice in breskve. V primeru, da se  ponoči temperature še spustijo pod ledišče, drevesa zavijemo v kopreno.

Sajenje sadnega drevja

Velikokrat je vreme pozno jeseni neugodno in sadik ne moremo pravočasno posaditi. Zato sajenje prestavimo na februar ali marec oziroma ko vremenske razmere to dopuščajo.

Pomembno je vedeti:

- sajenja se lotimo takoj ko je mogoče, dokler je še dobra izbira sadik v drevesnicah,

- zgodnejše sajenje pripomore, da se sadike hitreje ukoreninijo in lažje prenašajo sušo,

- sajenje opravimo v suhem vremenu, ko zemlja ni več zmrznjena,

- pred sajenjem preverimo zdravstveno stanje sadik, s škarjami prerežemo korenine, ki morajo biti na prerezu bele in vlažne

Vsako sadno drevo potrebuje svoj življenjski prostor (odvisno od podlage, sorte in gojitvene oblike). Okvirne sadilne razdalje za sajenje so različne, za podrobnejša navodila se posvetujte v naših vrtnih centrih ali se dodatno poučite. Jama naj bo globoka vsaj 0,5 metra in  široka vsaj 1 meter, pri izkopu damo vrhnjo, s hranili bogatejšo plast (ornico) debeline 20 centimetrov, na en kup in spodnjo plast (mrtvica) na drugi kup. Korenine zasujemo z rodovitnejšo zemljo.

Kjer se pojavlja voluhar in pri sadnih vrstah, ki teknejo voluharju, moramo sadike posaditi v pocinkano zaščitno mrežo. S tem bomo drevesa obvarovali v prvih letih.

V tem času, ko so brsti še zaprti v obstoječih nasadih sadnega drevja opravimo tako imenovano zimsko škropljenje z bakrenimi in oljnimi pripravki. Kasneje lahko drevje zaščitimo z lepljivimi trakovi, ki jih nalepimo okrog debla.

Nazaj

Povezani izdelki

-6%
17,99 €
16,91 €
SLT 2110174
Na zalogi