Sreda, 16. Junij

NASVET STROKOVNJAKA: Kakšno vrtno kosilnico izbrati?

V vrtnem centru Eurogarden z veseljem odgovarjamo na vprašanja strank. Zanima vas predvsem, kakšne vrtne stroje izbrati, da bo delo hitro in dobro opravljeno. Tokrat svetujemo, kako izbrati pravo vrtno kosilnico.

Gospod Branko nas je prosil nasvet: 'Vedno prebiramo nasvete na vaši strani in bi prosil za pomoč pri odločitvi glede izbora vrtne kosilnice. Imamo namreč hišo z vrtom in precej razgibanim terenom. Naj povem še to, da kosilnico kombinirano uporabljam tudi v vinogradu in se zato nagibam k motorni kosilnici z bencinskim motorjem. Kaj mi priporočate?'

Eurogarden strokovnjak svetuje: 'V kolikor govorimo o razgibanem terenu, vam v tem primeru vsekakor priporočamo vrtno kosilnico Ramda, ki ima ojačano kosišče, velika in ojačana kolesa zadaj in hkrati oboja s kovinskimi ležaji.

V kolikor boste kosilnico uporabljali na razgibani površini, priporočamo tudi sistem 4v1 kar pomeni, da sam stroj ponuja 4 funkcije dela. To so izmet zadaj v koš, izmet zadaj na tla brez koša, možnost mulčenja trave in stranski izmet.

Pri izbiri motorne vrtne kosilnice bodite pozorni tudi na to, kakšen motor boste izbrali. Če imate razgiban teren, priporočamo, da ima sama kosilnica čim močnejši motor, se pravi moč stroja na rezilu, da bo delo lažje in enostavnejše.

V primeru da se kosilnica uporablja tudi v vinogradu ter da je košnja le tega podobna košnji vrta doma, potem resnično priporočamo zgoraj omenjeno vrtno kosilnico. Če pa v vinogradu delamo na strmih pobočjih in kosimo visoko travo, potem svetujemo stroj KS 5317/GCV200 (slika spodaj). Omenjen stroj je namenjan za delo v vinogradih in drugih podobnih travnatih površinah, kjer običajno ne kosimo vsak teden.

Na kaj moramo biti najbolj pozorni, ko se odločamo za nakup motorne kosilnice?

Vsekakor je pri nakupu kosilnice ali katerega koli motornega stroja dobro pregledati same karakteristike stroja in ga fizično tudi videti. Pozorni moramo biti predvsem na lastnosti, kot so poprodajni servis in nadomestni deli, kajti kupiti stroj brez omenjenega, na dolgi rok ni rentabilno.

Poleg tega moramo biti pozorni tudi na kvaliteto ohišja kosilnic, kakšen je motor in pogonski sklopi ter seveda ostali drobni deli, ki se lahko hitro pokvarijo, v kolikor niso izdelani iz pravega materiala.

Kako pogosto moramo menjati olje ter prevsem, kako pogosto preverjati stanje kosilnice?

Menjava olja je priporočljiva takoj po 5 delovnih urah. Takrat, ko se motor v celoti po domače 'vpelje v delo' in iz njega lahko odpadejo nečistoče. Nato se olje, svečka in filter, ki so osnovne komponente, menjajo 1x na sezono.

Pomembno je tudi vedeti, da ni priporočljivo prati kosilnice z vodo, ampak se jo očisti le ročno - kakor je le mogoče, podmazati je dobro vse ležaje in žice na sami kosilnici. Le-to opravimo z mazivom RAMDA OL F4, ki je namenjen omenjenemu vzdrževanju.

Kdaj in kako nabrusiti nože? Če jih ne znamo, ali nimamo pripomočkov, ali lahko to naredijo v Rotar centru?

Nože nabrusimo večkrat letno, in sicer prvič, da kosilnici ne jemljemo moči pri košnji trave in tudi zato, da trava ni 'scufana', ampak lepo pokošena, kar vpliva na sam izgled zelenice in kvaliteto trave.

Brušenje rezilnega noža je zelo pomemben dejavnik, kajti le pravilno nabrušen nož, ki ni zažgan zaradi brušenja, bo držal ostrino in olajšal košnjo precej dlje kot nepravilno nabrušen nož.

V kolikor noža ne znate pravilno nabrusiti, ali nimate pripomočkov za brušenje, predlagamo, da se obrnete na pooblaščen servis. Lahko pridete le z rezilom ali pa pripeljete kosilnico, kjer vam nudimo celotno servisno storitev v našem vrtnem centru ROTAR.

Nazaj

Povezani izdelki