Spomladanska priprava in obdelava tal za vrtnarjenje

Z deli pričnemo, ko se vrtna zemlja dovolj osuši in ogreje za pripravo gredic. Zemlja pred obdelavo tal ne sme biti premokra. V primeru daljšega deževja moramo počakati, da se tla delno osušijo. V peščenih tleh odvečna voda zelo hitro odteče. V težjih tleh pa je to odvisno tudi od lege zemljišča in vremenskih pogojev.

Namen prekopavanja je obdelati in površinsko zadelati ostale rastlinske ostanke predhodnega pridelka, mehansko uničiti plevel in preprečiti kapilarni tok vode. S tem tla prezračimo, zrahljamo in obogatimo z ustreznim hranilnimi dodatki. Najprimernejši čas za to je jesen, saj zimski mraz razbije večje grude in izboljša sestavo. Lahko pa se lotimo zgodaj spomladi ko tla niso več zmrznjena. Jesenska obdelava je zlasti pomembna za težka zbita tla, saj zimski mraz razbije večje grude in izboljša sestavo. Z vsakoletnim dodajanjem organskih gnojil, lahko prav vsakršna tla izboljšamo in zrahljamo. Ključ do pestrosti nujno potrebnih mikroorganizmov v zemlji je jesensko zastiranje z organskim materialom - kompostom, mulčem ali zrelim gnojem . Tudi setev rastlin za zeleno gnojenje ima funkcijo prehrane mikroorganizmov, ki organsko snov predelajo v humus.

Prijazna cena

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Rotar d.o.o.